Ambalaj-Baskı-Teknikleri

Ambalaj tasarımı baskı teknikleri

Ürün ambalajları, üzerine uygulanan grafik tasarımlar, estetik fikirler ve baskı teknikleri ile çok daha kaliteli bir hale getirilebilir. Yaptırdığınız tasarımın raflarda da aynı güçte olması için öncelikle tasarımın baskı tekniğine uygun olarak hazırlanması ve baskı öncesi repro çalışmalarının doğru bir şekilde yapılması gerekir. Bundan dolayı yapmanız gereken öncelikle ürününüze uygun baskı tekniğini belirlemek, sonrasında bu baskı tekniğine hakim bir tasarımcıya ambalajlarınızı tasarlatmaktır.

 

Yapılan tasarım her türlü baskı tekniğine uygun olmayabilir, başarılı bir ambalaj tasarımı baskı tekniğine uygun olarak yapılmış bir tasarımdır.

Genellikle ambalaj tasarımlarınızı gerçeğe dönüştürecek 5 farklı baskı tipi vardır;

1- Ofset Baskı

Ofset baskı birçok farklı gramajda kağıtlar üzerine yapılan baskı tipidir. Genellikle kartvizit, dergi, kitap, gazete, poster, teşhir kutusu gibi birçok farklı ürünün baskısında tercih edilen en yaygın baskı sistemidir. Ambalaj teknikleri içerisinde en kullanışlı baskılardan biri olup birçok ebatta etiket ve karton kutular için kullanılabilir.

2- Tifdruk Baskı

Bu baskı sistemi çukur baskıdır, tasarımlar elmas uçlu malzemeyle makineler tarafından metal plak üzerine işlenir, baskı esnasında tüm silindir üzerindeki mürekkep silinir, çukurların içinde kalan mürekkepler ambalaj üzerine transfer olarak baskının oluşmasını sağlar. Genellikle cipsler, çikolatalar, bisküviler, kuru gıda ve kuruyemişler, süt tozları, kahveler ve bilimum gıda ambalajlarında kullanılan tifdruk baskı, örneklerden de anlaşılacağı gibi canlı ve dikkat çekici ürünlerde kullanılır. Ayrıca tifdruk baskı kalitesi ile de tercih sebebidir, yanlız klişe maliyeti nedeniyle genellikle yüksek tirajlı işler için tercih edilir.

3- Flekso Baskı

Flekso baskı tekniği ambalaj sektöründe oldukça önemli bir yere sahiptir. Makarna paketleri, bakliyat paketleri, dondurulmuş gıdalar ve şekerler gibi PP ve OPP malzeme kullanılan birçok ürünün ambalajlanmasında flekso baskı tekniği kullanılabilmektedir. Bu teknikle basılan ambalajlar esnek, hijyenik ve parlak bir görünüme sahip olurlar. Kalite olarak tiffdruk baskıdan daha düşük kaliteye sahip olsa da, klişelerinin maliyeti ve hızlı üretime geçme konusunda oldukça ekonomiktir.

4- IML Baskı

IML baskı, etiket baskısı olarak da bilinir. Bu baskı sistemi ofset baskıların üzerine enjeksiyon sistemi ile plastik malzemelerin bütünleştirilmesi ile oluşturulur. Fındık ya da fıstık ezmesi ambalajları, yoğurt ve peynir ambalajları, süt ambalajları, pudingler ve tatlılar bu baskı tekniği ile ambalajlanabilir, bu sayede etiket bulunduğu kapla birleşir ve zarar görmesi engellenir. IML baskı örneklerden de anlaşılacağı üzere daha çok gıda ürünlerinde kullanılan bir baskı türüdür.

5- Serigrafi Baskı

Serigrafi baskı, cam, plastik, metal ve ahşap gibi ürünlerin üzerine yapılan baskılara verilen genel bir isimdir. Mantık olarak bir çerçeveye gerilmiş ipek üzerine işlenen tasarımın, uygun koşullarda pozlanması sonucu sadece ışık alan yerlerinden boyanın ürüne transfer olmasıyla sağlanır.

6- Dijital Baskı

Bilgisayar ortamında hazırlanmış tasarımların dijital baskı makineleri vasıtasıyla kağıt, tuval, kumaş, sentetik, ahşap, taş vb. malzemelerin üzerine baskısının yapılma işlemidir. Herhangi bir kalıp veya klişe kullanılmadığı için değişken ve az adetle ürün baskıları için uygun bir çözüm yoludur.

Yorumlara kapalı.