Ambalajda Tasarımında Renk Uyumu

Ambalaj tasarımında renk uyumu

Ambalaj tasarımında ürünü ve vermek istenilen mesajı en doğru biçimde aktaracağımız yollardan biri de doğru renk kullanımıdır. Örnek verecek olursak çikolata ürünleri genellikle kırmızı ve kahverengi gibi sıcak tonlarda tasarlanır, bol fıstıklı bir çikolata ambalajı fıstık tanelerinin olduğu yeşil renkle vurgulanırken, bitter (acı) çikolata için siyah renk tercih edilir. Bu renk tercihlerinin bir nedeni de ambalajın üzerindeki yazıyı okumadan gözle ilk temas edildiği anda ürünün ne olduğunu, ne içerdiğini karşı tarafa en kısa sürede aktarmak ve alım hissini uyandırmaktır.

Ambalaj tasarımında, yiyecek sektöründe yoğun olarak kırmızı renk tercih edilir. Kırmızı renk kişiler üzerinde iştah açıcı olduğundan sadece ambalajlar değil restoran ve fast-food zincirlerinin logo ve tabela tarzı kurumsal tasarımlarında kırmızı renk hakimdir. Elbette kırmızının yarattığı bu algı nedeni ile birbirinin aynısı ambalaj tasarımları ile piyasaya çıkmak çok mantıklı bir hareket olmaz. Rakip analizi yapmak, yenilikçi adımlar atmak, marka ve ürünü her zaman öne çıkartır. Tamamen zıt bir renk kullanarak da yeni bir ürünün kısa sürede insanlar üzerinde etki bırakmasını sağlayabilirsiniz, bunlar tamamen pazarlama stratejisidir.

Ambalaj tasarlarken doğru renkleri kullanmak çok önemlidir. Mesela su şişesi üzerine kırmızı bir etiket tasarımı hazırlarsanız mavi rengin verdiği soğuk, fresh hissiyatından farklı olarak kırmızı renk size sıcak hissi uyandıracaktır, malum sıcakta çok susayan birisi için sıcak hissi uyandıran bir su şişesi hiç de çekici gelmez. Bundan dolayı renkleri doğru yerde ve doğru oranda kullanmanın, ürünün satışta yaşayacağı başarı veya başarısızlık üzerinde yüksek bir etkisi vardır.

 

Ambalajın en temel amacı ürünü korumak, raf ömrünü artırmaktır. İkinci ve ticari amaç ise ürünü tüketiciye göstermek, içeriğini tanıtmak, talep edilip alınmasını sağlamaktır. Dolayısıyla ambalaj hem kaliteli malzemeden oluşmalı, hem de görsel olarak “ben buradayım!” diyerek tüketiciye seslenmelidir.

Bir market reyonunda gezerken sizi aniden durduran ve daha önce kullanmadığınız bir ürünü incelemenize belki de almanıza sebep olan o kısacık anın temel nedeni ambalajın tasarımı veya renkleridir. İlk beş saniye ambalajın tüketici ile iletişim kurması açısından önemlidir, bu noktada tasarımcılar olarak ambalajı oluştururken sadece renkleri kullanmak değil yaratıcılığımızı da kullanıp ortaya farklı, yeni ve ilgileri cezp edecek bir ambalaj tasarlamak düşüyor.

Daha önce “Ambalaj Tasarımı Nasıl Olmalıdır?” isimli blog yazımda ürün – ambalaj – tüketici ilişkisi hakkında bilgi verip, iyi bir ambalajın nasıl olması gerektiğine değinmiştim. Ambalaj için ana etken renk olsa da yaratıcılık ile mutlak suretle desteklenmesi gerektiğini bir kez daha belirtmeliyim.

Yorumlara kapalı.